tiistai 20. lokakuuta 2009

MIKÄÄN EI PARANE RÄKSYTTÄMÄLLÄ

Vantaan Sanomat julkaisi poikkeuksellisen hävyttömän ja alatyylisen kirjoituksen maahanmuuttajista ja monikulttuurisuudesta 14.10.2009. Perustelemattomien syytösten kohteeksi joutuivat myös kaikki maahanmuuttajatyötä tekevät sekä satojen järjestöjen aktiivit ja toimijat.


TÄSSÄ VASTAUKSEMME KIRJOITUKSEEN:

Suomi on muuttunut monikulttuuriseksi maaksi. Paluuta etniseen homogeeniseen yhtenäiseen kulttuuriin ei ole. Faktatietoihin perustuva, rakentava ja kriittinen julkinen maahanmuuttopolitiikkaa koskeva keskustelu on tarpeen, jotta yhdenvertaisuus voi toteutua Suomessa. Koska maahanmuuttajat ovat tulleet jäädäkseen Suomeen ja Vantaalle, tulisi keskittyä yhteiskuntarauhaa rakentavien käytännön toimintamallien löytämiseen. Syrjivä ja asenteellinen keskustelu ei edistä tätä päämäärää, vaan lietsoo vastakkainasettulua ja konflikteille altista ilmapiiriä.

On kaikkien yhteinen etu, että maahanmuuttajia kohdellaan tasavertaisesti ja heidän universaaleja ihmisoikeuksiaan kunnioitetaan. Maahanmuuttotyön ammattilaisia ja vapaaehtoisia ystäviä yhtä hyvin kuin monikulttuurisen kompetenssin omaavia viranhaltijoita eri yhteiskunnallisilla sektoreilla tarvitaan, jotta voidaan rakentaa sellaista yhteiskuntaa, jossa vältytään Malmön Rosengårdenin tai Pariisin lähiöiden mellakoilta ja ghettoutumiselta.

Maahanmuuttajille tulee antaa mahdollisuus oppia suomen kieltä ja sen jälkeen sijoittua työmarkkinoille, jotta he voivat elättää itsensä ja perheensä omalla työllään. Tämä on tällä hetkellä liian monen maahanmuuttajan toteutumaton haave. Tulee muistaa, ettei Suomi tule selviämään ilman maahanmuuttajia, sillä väestö ikääntyy nopeasti. Työikäisen väestön määrä vähenee 10 000 - 20 000 henkeä vuodessa seuraavien vuosikymmenten aikana.

Tiina Kentta, maahanmuuttajakordinaattori, Vantaan kaupunki

Sari Koistinen, kansainvälisen työn sihteeri, Vantaan seurakunnat

Hannu Väisänen, puheenjohtaja, Vantaan Rauhanpuolustajat rY

Ei kommentteja: