perjantai 4. joulukuuta 2009

Vantaa-sopimus

Vantaa-sopimus 2010-2013 allekirjoitettiin

Vantaan valtuustoryhmät ovat saavuttaneet yhteisymmärryksen niin kutsutun Vantaa-sopimuksen sisällöstä, jonka tavoitteena on vakauttaa kaupungin talous maltillisilla veronkorotuksilla sekä uudistamalla palvelutuotantoa ja -verkkoja. Vantaa-sopimuksen allekirjoittivat Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki valtuustoryhmät.

Sopimuskauden voimassa olevat veronkorotukset, kunnallisveron 0,5%:n korotus ja yleisen kiinteistöveron 0,1%:n korotus, tehdään vain korvaamaan talouslaman aiheuttamaa verotulojen laskua.

Vantaa ei leikkaa kuntalaisille tarjottavia palveluita vaan niiden sijasta kaupungin palvelujen tuottavuutta parannetaan sähköisiä palveluja kehittämällä, eläköitymisten ja muiden irtisanoutumisten tarjoamia tehostamismahdollisuuksia hyödyntämällä sekä palveluverkkoja tehostamalla.

Kaupungin henkilöstöä ei irtisanota eikä lomauteta taloudellisista syistä. Sen sijaan henkilöstö osallistuu tuottavuusohjelman toteutukseen eri tavoin ja sitä palkitaan hyvästä työstä. Kevääseen mennessä luodaan henkilöstön palkitsemisohjelma tukemaan innovatiivisten ratkaisujen toteutusta. Tänä vuonna jo aloitettujen, vapaaehtoisten palkattomien vapaiden pitämistä suositellaan edelleen.

Vantaan kaupunki on sitoutunut omalta osaltaan sekä kansallisiin että EU-tasoisiin tavoitteisiin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Vantaan kaupunki liittyy Helsingin ja Tampereen lisäksi Covenant of Mayors -ilmastositoumukseen, jonka allekirjoittajakaupungit ovat sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjä vuoteen 2020 mennessä yli 20 %:lla. Vantaan kaupunki on aktiivisesti edistämässä pääkaupunkiseudun yhteisen ilmastostrategian toteuttamista siihen sisältyvän 39 %:n päästövähennyksen saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä. Pyrkimyksenä on saavuttaa sopimuskaudella keskimäärin 5 %:n vuotuiset päästövähennykset.

Vantaa pitää kiinni suurten hankkeiden sitoumuksistaan. Tällä tarkoitetaan erityisesti Kehärataa ja Kehä III:n peruskorjausta, yhteensä 250 miljoonaa euroa, josta 50 miljoonaa euroa on korotonta lainaa valtiolle Kehä III:n perusparannukseen. Muita suunniteltuja investointeja leikataan sopimuskaudella 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaupungin tarjoamiin palveluihin etsitään uusia, tehokkaampia tuotantotapoja. Toimialoista tämä näkyy erityisesti tilakeskuksessa.

Sopimuskauden aikana toimitilamäärää vähennetään noin 5 %:lla eli noin 40 000 m2. Lähtökohtana on luoda edellytykset mm. Tikkurilan virastotilojen keskittämiselle sekä käydä toimialojen palveluverkot läpi tilatehokkuuden ja tilojen käytön parantamiseksi. Tilakeskus realisoi kaikki kaupungille tarpeettomiksi jäävät toimitilat edellyttäen, että niitä myös jatkossa käytetään toimitiloina. Muilta osin realisaatio hoidetaan maankäytön ja ympäristön toimialalla.

Kaupunkikonsernin kiinteistöjen omistamisen ja tilapalvelujen organisaatioita kehitetään, tavoitteena tehostaa kiinteistöomaisuuden hallintaa ja aktiivista kiinteistöpolitiikkaa sekä parantaa toimitilakustannusten läpinäkyvyyttä. Kaupunkikonsernin kiinteistöjen omistamisen ja tilapalvelujen organisaatio uudistetaan vuoden 2010 aikana käyttämällä hyväksi joko jo olemassa olevia organisaatioita tai perustamalla niitä varten uusia yhtiöitä. Tässä yhteydessä päätetään, että valmistellaan kiinteistöjen laajamittainen rahastointi ja/tai myynti tai takaisinvuokraus.

Nykyisen tilakeskuksen tilapalvelujen tuottamisen organisaatiota uudistetaan siten, että vuoden 2010 aikana perustetaan osakeyhtiöt tuottamaan Vantaan ateria- ja siivouspalvelut sekä kiinteistöpalvelut. Omasta korjausrakentamisesta luovutaan asteittain.

Sosiaali- ja terveysasemaverkostoa kehitetään siten, että kolmesta terveysasemasta muodostetaan laajan palvelun yksiköt, jotka tarjoavat myös erikoissairaanhoidon palveluita. Uudistuksessa panostetaan erityisesti palvelujen laadun kehittämiseen ja työssään viihtyvään henkilöstöön. Tuottavuuden varmistamiseksi selvitetään uusia tapoja monipuolisten palvelujen järjestämiseksi. Palveluseteleitä otetaan käyttöön ja palveluverkot käydään huolellisesti läpi.

Lasten kotihoidon tuen kuntalisä eli Vantaa-lisä, muutetaan ehdolliseksi ja nostetaan alle 2-vuotiaalle perheen nuorimmalle lapselle 50 %:lla nykyisestä 143 eurosta 215 euroon. Lasten kotihoidon tuen kuntalisän saamisen edellytys on, että kaikki perheen alle kouluikäiset lapset hoidetaan kotona eikä perhe käytä samaan aikaan subjektiivista oikeutta kunnalliseen päivähoitoon tai yksityisen hoidon tukeen.

Lasten kotihoidon tuen kuntalisää maksetaan vain yhdestä perheen nuorimmasta lapsesta heti vanhempainrahakauden päättymistä seuraavan kuukauden alusta siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Toimenpide on väliaikainen ja se kestää koko tämän sopimuskauden

Kaupunki toteuttaa päivähoitopaikkatakuun vuoden 2010 alusta lukien.

Kaupunki tuottaa uutena palvelutuotteena asiointiapupalvelua perustamalla viisi tilapäishoidon palvelupistettä.

Kaupunki panostaa aktiivisesti kokopäivähoitoa korvaavien uusien kerhotoimintapalvelujen järjestämiseen.

Vantaa panostaa jatkossa enemmän erityisesti nuorten työllisyyden edistämiseen. Tavoitteena on taata kaikille alle 25-vuotiaille vantaalaisille nuorille työ-, koulutus- tai harjoittelupaikka.

Vanheneva väestö otetaan huomioon uudella tavalla painopisteenä hoivan kehittäminen niin, että mahdollisuus asua omassa kodissa mahdollisimman pitkään paranee ja suuntaus laitoshoidosta kotiin vahvistuu.

Kaupunginhallitus tekee sopimuksen toteutumisesta väliarvion viimeistään vuoden 2011 lopussa. Tämän arvion perusteella sopimusta voidaan tarkistaa tai muuttaa sopijapuolten niin päättäessä.

Lisätietoja:

kaupunginhallituksen pj Tapani Mäkinen, puh. 050 512 2603,

kaupunginvaltuuston pj Antti Lindtman, puh. 040 577 6255,

valtuustoryhmän pj Juha Häkkinen (kok), puh. 0400 956 968,

valtuustoryhmän pj Sirkka-Liisa Kähärä (sd), puh. 050 521 7189,

valtuustoryhmän pj Sirpa Pajunen (vihr), puh. 050 577 0982,

valtuustoryhmän pj Kati Tyystjärvi (vas), puh. 050 570 1566,

valtuustoryhmän pj Irja Ansalehto-Salmi (kesk), puh. 040 507 7251,

valtuustoryhmän pj Jouko Jääskeläinen (kd), puh. 050 463 9501,

valtuustoryhmän pj Göran Härmälä (r), puh. 0400 880 539

Ei kommentteja: