keskiviikko 23. syyskuuta 2009

ONKO MEILLÄ TOIVOA?

Mitä voi enää ajatella kun radion toivekonsertissa 1950 – luvulla syntynyt soittaja toteaa toivelevynsä ohessa, että haluaa kuolla ennen vanhuuttaan, koska kukaan ei hoitaisi häntä heikkona ja sairaana. Miten tilanne on voinut ryöstäytyä näin karmeaksi? Ihmiset ovat menettämässä viimeisenkin toivon tulevaisuudesta eikä mitään vaihtoehtoa ole esittää. Vai onko?

Kohu vanhustenhoidosta on esimerkki siitä, kuinka vieraantunut ja välinpitämätön poliittinen eliitti on tavallisten ihmisten arjesta. Yksikään päättäjä ei voi sanoa, ettei tiennyt. Vanhustenhoito oli eräs viime vaalien pääkysymyksistä, mutta vasta median nostama kohu uusimmasta raportista pakotti päättäjät esiin . Silloinkin media esitti kysymykset, antoi parannusehdotukset ja esitti jopa keinot tilanteen korjaamiseksi. Näin siitä huolimatta, että useissa tutkimuksissa on vuosittain julkaistu hälyttävää tietoa vanhustenhoidon tilasta.

On reilusti kysyttävä, miksi vasemmisto ei ole nähnyt ihmisten hätää ja toiminut siellä, missä ihmiset ovat? Vasemmistolta ei puutu mitään tietotaitoa, jolla perustella saamattomuus. Kysymys on valinnasta. Jos halutaan olla vain vaalipuolue, jolle politiikkaa ei ole olemassa eduskunnan ja kunnan valtuustojen ulkopuolella, vaihtoehdot liukenevat olemattomiin.

Näin ei kuitenkaan hyvinvointipalveluja rakennettu. Vasemmiston organisoima ja tukema kansalaistoiminta oli edellytys sille, että laki kansaneläkkeestä ja sosiaali- ja terveyspalveluista saatiin läpi eduskunnassa. Niitä opetuksia ei kannata hukata. On pakko kysyä, missä vasemmisto nyt luuraa? Jos vaalityöhön saadaan mukaan ihmisiä, miten kummassa ei hyvinvointi- ja hoivapalveluista voisi kampanjoida? Lääninhallitusten raportti vanhustenhoidon tilasta ja siitä noussut valtava moraalinen närkästys osoitti, että hyvinvointipalvelut saavat ihmiset ottamaan kantaa ja toimimaan.

Jos haluamme saada laadukasta hoitoa tulevaisuudessa, merkitsee se politiikan selkeää kurssimuutosta reilusti vasemmalle ja irtiottoa oikeiston palveluleikkauksista ja yksityistämisistä. Meillä kommunisteilla on selvä visio siitä, että vasemmisto nousee ja taistelu elpyy. Meillä on myös ehdotus muulle vasemmistolle: Maksakoot keinottelijat itseluomansa laman laskut. Me haluamme riittävät ja laadukkaat hyvinvointipalvelut!

Ei kommentteja: